Basilika

classic Classic list List threaded Threaded
1 meddelande Alternativ
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Basilika

Admin
Administrator


Basilika (Ocimum basilicum)

Basilikan har en speciell, mycket angenäm smak som också låter andra kryddor komma fram. Bladen är starka, gröna och glänsande. Doften kan kännas redan från ett enda blad. Basilikan ger en angenäm doft och smak till vad än den används. Den vanliga basilikan är den populäraste av örterna och också den som är mest användbar. Det finns över 150 olika sorters basilika, så var och en kan hitta sin egna favorit.

Basilikan odlas nästan överallt i Europa, även om den är mycket ömtålig för köld och föredrar jämna förhållanden. Växten anses också vara en uppiggande och värmande ört. Du kan använda basilika i stort sett alla maträtter.

    Passar särskilt bra med tomat och vitlök och är lämplig till pasta och vegetarisk kost.
    I färskost och sallad.
    Den traditionella pestosåsen baserar sig på basilika.
    I bön-, ärt-, potatis- och svamprätter.
    På smörgås med tomat.
    I tomat-mozzarella sallad med en sås av olivolja kryddad med vinäger, salt, socker och peppar.
    Som krydda i sallad och dressing.
    Utmärkt som krydda i omelett.
    Till kokt pasta finhackad i oljan.
    Stjälkarna kan också läggas i en flaska med vinäger eller olja för smaksättning.

Recept, som vi rekommenderar, Mandelpesto-pasta och Basilikarisotto.

Odlingstips:

Fröodling
Det är enkelt att använda IndoorGardens växtunderlag. Du slipper krångla med jord eller torv när du odlar upp basilikan från fröer. Gör 5-7 hål i odlingsunderlaget. Hålen ska vara 2cm djupa och precis så stora att ett basilikafrö får plats. Placera fröet i botten av hålet.

Basilikafröet gror på ett par dagar. Vi rekommenderar att fröerna får stå på ett mörkt ställe tills de har slagit skott. Observera att du inte ska tillsätta näring när du sår fröerna. Näringen tillsätts först när skotten är 3-4cm.

Odling av krukbasilika från affären:

Ta bort plastskyddet och placera basilikan i Herb:ie. Ta bort alla avbrytna och skrumpna blad samt stjälkar. Tillsätt näringen i vattnet.

Kontrollera alltid att bladen inte har mörka partier, när du köper krukbasilika i affären. Det betyder att växten har fått köldskador, som den antagligen inte kommer hämta sig ifrån. Köp inte heller plantan om torven/jorden i krukan är helt torr. Det kan betyda att plantans rötter är skadade och den kommer delvis vissna.

Att skörda basilika

När du skördar din basilika, plocka inte ett blad i taget. Då kommer endast plantans stjälk fortsätta växa. Du skördar basilikan genom att toppskörda den. Det innebär att du plockar toppen på basilikan, tre bladpar nedåt. Att toppa plantan kommer också göra den tätare. Lämna dock alltid kvar några bladpar, så att plantan kan fortsätta grönska.

Vid fröodling kan du börja skörda plantan ungefär en månad efter att du sått den. Sticklingar kan du börja skörda redan efter ca: 2 veckor.

Tips! Topparna kan även användas som sticklingar. Du placerar då toppen i odlingsunderlaget på 2 cm djup. Sticklingarna ger skörd avsevärt mycket snabbare än från frödling, redan efter ett par veckor.